Wanneer u een diamant kiest, is een basiskennis over diamanten onontbeerlijk. De waarde van een diamant wordt bepaald aan de hand van de 4 C’s. De score van deze eigenschappen bepaalt de prijs en de kwaliteit van een diamant.
De kwaliteit en de waarde van een diamant wordt gedefinieerd aan de hand van de 4 C’s: carat, colour, clarity en cut. Deze vier kenmerken bepalen de waarde van uw diamant.
De grootte van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Karaat vertelt je meer over de grootte van de diamant (uitgedrukt in het gewicht van de steen.) Eén karaat staat gelijk aan 0,200 gram of 100 punten.
De meeste diamanten variëren in kleur van wit tot lichtgeel. Een volledig kleurloze diamant is het meest zuiver en daarmee ook het meeste waard. Om de kleurtint van een diamant te bepalen, bestaat een internationale tabel. Hierop zijn de degradaties af te lezen van met een lettercode. Letter D staat voor het allerfijnste wit en dus het meest kleurloos, tot aan de letters P tot en met Z voor getinte diamanten.
D gekleurde diamanten zijn de meest zeldzame en totaal kleurloos. Deze zijn ook de meest waardevol. Een diamant met kleurgraad D is absoluut kleurloos en het meest waardevol.
E gekleurde diamanten hebben een rating net onder die van D. E is ook nog steeds kleurloos en vrijwel niet te onderscheiden met D.
F-kleurige diamanten zijn de laatste diamanten die als kleurloos beschouwt mogen worden. Deze F-kleurige diamanten zijn de betaalbaarste optie zijn van alle kleurloze diamanten.
Alle diamanten van de zuiverheidsgraden VVS1 tot SI2 zien er met het blote oog goed uit. Ook een SI2 diamant kan voor het blote oog dus doorgaan als een VVS1 diamant. Het grote verschil zit hem dan ook in de waarde en de prijs van de diamant. Om de zuiverheid van een diamant te kunnen bepalen zul je zeker hulpmiddelen nodig hebben. De meest onzuiverheden in en op een diamant zijn niet met het blote oog te zien. Je hebt toch zeker een loep nodig die minimaal 10x vergroot.
In de diamantwereld worden de volgende zuiverheidsgraden onderscheiden:
Bij Flawless heeft de diamant zowel intern als extern geen imperfecties. Bij Interally flawless heeft de diamant geen externe imperfecties, maar heel wel heel beperkt een minimale hoeveelheid externe imperfecties. Diamanten met deze zuiverheidsgraad zijn extreem zeldzaam.
Deze diamant heeft wel enkele imperfecties, maar zijn bijna niet waar te nemen. De imperfecties kunnen vastgesteld worden door een expert en met een loep die minimaal 10x uitvergroot. Wel is deze diamant van een uitstekende kwaliteit.
Deze diamant heeft minimale interne en externe imperfecties, maar nog steeds zeer moeilijk waarneembaar met een loep. Deze diamant is van zeer goede kwaliteit.
De diamant heeft een kleine hoeveelheid aan zowel interne als externe imperfecties, die gemakkelijk onder een loep te zien zijn met een vergroting van 10x. Dit is een diamant van goede kwaliteit.
Bij diamanten met deze zuiverheidsgraad hebben onzuiverheden en imperfecties die met het blote oog waar te nemen zijn. I2 en I3 diamanten zien er dusdanig slecht uit dat niet aangeraden wordt diamanten met deze kwaliteit te kopen.
De slijpvorm van een diamant is een heel belangrijke factor en is essentieel voor zijn schoonheid. Bovendien is het de enige menselijke factor. De slijpvorm bepaald namelijk de schittering en het kleurenspel van de diamant. Hoe goed de diamant geslepen is, bepaalt hoe goed hij schittert en fonkelt. Als de diamant niet goed geslepen is, zal de interactie met het licht niet zijn zoals het hoort.
Een uiterst nauwkeurige verhoudingen en symmetrie zorgt voor een optimale balans van helderheid, vuur en schittering. Een perfecte slijpvorm vergroot de schoonheid van een diamant en brengt vele kleuren naar voren als het licht door de diamant gaat.
De briljant is de meest gevraagde slijpvorm. De 58 facetten zorgen ervoor dat het binnenkomende licht maximaal weerkaatst wordt. Op deze manier krijgen briljanten hun kenmerkende schittering die zo gegeerd wordt in diamanten juwelen.